2016. május 23., hétfő

Fárasztó vizsgaidőszak, avagy tippek a hatékonyabb tanulásért

Sziasztok édeskéim! ^^

A halálos év végi vizsgaidőszak, amikor már félig megízleljük a szabadság ízét és a nyári szünet közeledtét. Persze, hogy a tanároknak ilyenkor kell - mindenkinek egyszerre - megiratni a legnagyobb témazárókat. Én is említettem a 6 jegyet érő matekvizsgánkat. Jó, mondjuk az mellékes hogy enyhén maximalista vagyok, ezért is ilyen jók a jegyeim és ez is ötös lett. Az utolsó hetek, mindenkinek a túlélésről és a jegyek javításáról szólnak. PERSZE, az senkit nem zavar, hogy te teljesen elégedett vagy azzal a négyessel, attól még feleltetnek, hátha mégis lerontod. A tanárok, csak arra tudnak gondolni, adjunk esélyt neki , hogy ötös lehessen drága gyermek. Ez a drága gyermek, örül a négyesnek és nem fog 100 felelésre, 4 54 jegyet érő témazáróra, mindent hibátlanul megtanulni. Én is elszőrnyülködtem, amikor a kis jegyzetfüzetembe átnéztem a beírt dolgozatok időpontjait. Múlt héten írtunk 3 témazárót és egyszer feleltünk. Ezen a héten 2 témazáró, illetve 2 házidolgozat beadása. Jövő héten, ismét 3 dolgozat. Emellett bármelyik órán felelhetünk. Az irodalom ötösöm, a dolgozaton fog múlni. Neee. Ma, annyira eltudtam volna küldeni a fizika tanárt melegebb éghajlatra, feladott 50 (!!!) kicseszett oldalt, hogy 3 jegyet érő témazárót írunk. ERRE, erre mi történiiiik , hogy egész vasárnap azt tanulom, de végül nem íratja meg. Bejelentette, hogy csak az utolsó két anyagrészből fogunk röpdolgozatot írni. Tök jó, hogy ennyi idő alatt, megtanulhattam volna a földrajzot.

Na de, nem rizsázok ilyen sokat. Leírom, a tanulási szokásaimat, illetve tippeimet.


1. Vezess jegyzetfüzetet/naptárt
 Tényleg, sokat segít. Elég hozzá egy 2-300 forintos füzet, vagy egy naptár, ahova mindig beírod, a határidőket, miből/mikor fogtok felelni. Így, egyből átlátod a hétre eső feladataidat és könnyen eligazodsz. Nekem is van egy minionos, 179 Ft (véletlenül sem 180) volt a Tescoban, apró, de nagyon szeretem. A lényeg, hogy rendezetten vezesd.
2. Mindig írj fel mindent összefoglalásnál
 Ez egy arany szabály. Ne csak annyit írj fel, hogy: " Jövő hét kedd, TZ" Hanem részletesen, figyelj mit említ a tanár. Írd fel, hogy a tankönyvben hánytól-hányadik oldalig tart az anyag, emellett sokszor elmondják, hogy főleg milyen feladatok lesznek, ezt is mindenképp jegyzeteld. Vagy hogy, adott anyagrészben, mi lesz a legfontosabb, amit 100% hogy kérdés lesz. Ha valami nem világos, nyugodtan kérdezd meg óra végén a tanárt, valószínűleg a kérdésedre még részletesebben elmondja, mert látja hogy érdekel. Én összefoglalásnál, mindig végig jegyzetelem az órát.


 3. Pozitív hozzáállás

 Ó, igen, ez egyeltalán nem mindegy. Ne úgy ülj le tanulni, hogy "Na, remélem meg lesz a kettes. " hanem úgy, hogy: " Minimum négyes lesz. "

Mert azt az időt, amit saját magad sajnálatára, esetleg hisztizésre pocsékolsz, felhasználhattad volna a tanuláshoz. Sokszor megtanulhatatlannak tűnik az anyag, de miután leülsz és elkezded átnézni, már nem is olyan lehetetlen. Még 10 perc is jobb annál, mintha alapból csődre ítélted volna az egészet. Állj neki boldogan, nasizz valamit közben és próbáld meg úgy felfogni, hogy egyszer még erre is szükséged lesz az életben. Hiszen, ha nem lenne iskola, akkor hülyék maradnánk. Alig tudnánk valamit a világról, ez mégis miért lenne jó nekünk?

4. Zenehallgatás
Most "retro" leszek, de a komolyazene hallgatásától, sokkal jobban tud az ember koncentrállni. De ma már sok, külön erre a célra kifejlesztett koncentrációs zene is található az interneten.
Még egy dolog, hogy ez az egész nem fog összejönni, ha a kedvenc, fülbemászó pop slágeredet hallgatod közben, mert úgy csak eltereled a figyelmedet.


 Koncentrációs zenékhez kattints: Ide vagy ide

5. Tarts szüneteket
 Nem, nem úgy gondoltam, hogy tanulj 10 percet, tarts 1 óra szünetet, aztán megint tanulj 10 percet. De, ha már úgy érzed elfáradtál, nyugodtan mozogj egy kicsit, egyél egy almát, beszélgess kicsit másokkal, a lényeg hogy ne zökkenj ki a tanulásból és 10-15 percen belül folytasd, miután felfrissültél.

6. Felejtsd el az újraolvasást
 A legtöbben ezt a módszert használják tanuláskor. Az anyag újra és újra átolvasása. Mégsem hatásos. Bizonyított tény, hogy ha először olvasol el egy szöveget, akkor sokmindent leszűrsz, illetve megértesz belőle. Újraolvasásnál viszont, folyton az "aha, ezt már tudom" érzés fog visszatérni. Kutatások alapján is kimutatták, hogy nem teljesítettek jobban azok, akik többször átolvastak egy szöveget, mint azok, akik csak egyszer. Ehelyett sokkal hatásosabb tanulókártyák használata, ha folyamatosan visszamondod magadnak az anyagot, vagy kérdéseket fogalmazol meg a tanult anyagrészből.

7. Nyugodt környezet
 Kapcsold le a tévét, rakd arrébb a laptopodat, a telefonodat maximum zenehallgatásra használd. Nem lehet úgy tanulni, ha folyton pittyegnek az értesítések a telefonodon, egy érdekes film megy a tévében vagy bármi más, ami elvonja a figyelmedet. Nyugodt környezetben tanulj, hogy koncentrálni tudj.


8. Emeld ki a fontos részeket
 A legjobb ha külön vázlatot írsz és címszavakat egy nagyobb témából. Felelésnél, látod magad előtt a vázlatot és hogy melyik téma után mi jön. A címszavak segítségével, eszedbe jut az anyagrész és a többi információ róla. De így garantált, hogy nem fogsz elakadni.

 
 


9. Ne halogass
 Ha már 1-2 héttel előbb bejelentik a dolgozatot/felelést, akkor kezdj el rá minnél hamarabb tanulni. Ha minden nap, legalább egyszer átnézed, nem az utolsó nap fog a nyakadba zuhanni az egész anyag és sokkal könnyebb lesz megtanulni. A jobb jegy is garantált, hiszen sokkal biztosabb lesz a tudásod. Egyszer úgyis meg kell tanulnod, ha nem akarsz egyest. Inkább naponta fél óra, mint a dolgozat előtti napot végig szenvedni tanulással. Plusz, minden órára készülj fel, így a témazáró sokkal könnyebb lesz. Nem csupa "ismeretlen" anyag lesz előttedm arra várva, hogy az agyadba vésd.

10. Mondd fel valakinek
  A legbiztosabb forrás, ahonnan megtudhatod mennyire érted az anyagot, illetve melyik részek mennek kevésbé jól. Miután tanultál, mondd fel az anyagot valakinek, így utána már elég lesz azokat a dolgokat átnézni, amik kevésbé sikerültek.
Remélem tudtam segíteni! Legkésőbb 29.-én jelentkezek!
Puszi!


By: Katy














2

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nem rizsáznék sokat a dologról, mert hasznos cikk, és sok jó dolgot felsorolt, még ha nem is mindent, csak a lehet legnagyobb jó szándékkal írnék pár dolgot.
    Az első, hogy többször külön írtad az igekötőt az igétől, olyan esetben, amikor együtt kéne (tehát mikor közvetlenül előtte áll). Erre ügyelj.
    Én átolvasnám még egyszer posztolás előtt, akadtak benne elgépelések.
    Illetve a "29-én"-ben nincsen pont.

    Fruzsi :)

    VálaszTörlés